Družbenik

Kmetijska zadruga Metlika

Zadružna vinska klet Metlika, zgrajena pod zemljo in zmogljivostjo 3,8 milijonov litrov,  pokriva celotno vinogradniško področje vinorodnega okoliša Bela krajina.

Prevzemajo in predelujejo grozdje od skoraj 200 vinogradnikov ter grozdje iz lastnih vinogradov. V lastnih nasadih skupno obdelujemo dobrih 26 hektarjev.

Lastni vinogradi se nahajajo na dveh najboljših lokacijah vinorodnega okoliša Bela krajina, in sicer na Vinomerju in v Vidošičih. V sodelovanju z dvema trsničarjema pridelujemo tudi trsne cepljenke.

Ponašajo se z metliško črnino PTP in belokranjcem PTP. Med belimi sortami prevladujeta laški rizling in kraljevina. Nekoliko manj pa vse ostale bele sorte kot so: chardonnay, beli pinot, sivi pinot, sauvignon, zeleni silvanec, renski rizling, rumeni muškat, kerner, žlahtnina in traminec.

Med rdečimi sortami največji delež pripada modri frankinji in žametni črnini. V manjšem obsegu pa so zastopane tudi ostale rdeče sorte portugalka, šentlovrenka, gamay, modri pinot in zweigelt. V svoji paleti vin ponujajo tudi rose in metliško penino.